Publikacje popularno-naukowe
- 1.
-
Nowacka M., Mika A., 2020: Bezpieczeństwo papierowych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Ważenie - Dozowanie - Pakowanie, nr 1/2020 (63), 52-55.
- 2.
-
Nowacka M., Drożdżal K., Szyszkowska A. 2019: Biodegradacja standardem, Packaging Polska, 4/2019, 64-67.
- 3.
-
Nowacka M., Drożdżal K., Mika A. 2019: Papierowe opakowania do żywności, Ważenie - Dozowanie – Pakowanie, nr 3/2019, 98-101.
- 4.
-
Nowacka M., Niemczuk D., Kownacki S. 2019: Bezpieczne opakowania do żywności, Packaging Polska, 1/2019, 48-51.
- 5.
-
Nowacka M., Kurowska J. 2018: Opakowania w branży mleczarskiej, Przegląd Mleczarski 2018, nr 10, 16-21.
- 6.
-
Nowacka M., Śwircz K., 2018: Nowoczesne opakowania w przemyśle mięsnym, Gospodarka Mięsna 2018, nr 9, 18-23.
- 7.
-
Nowacka M., Kownacki S., Śwircz K., 2018: Współczesne trendy w opakowaniach do żywności, Aktywne i inteligentne rozwiązania, Packaging Polska, 9/2018, 106-108.
- 8.
-
Nowacka M., Niemczuk D., Kownacki S., 2018: Opakowania stosowane do pakowania żywności, Ważenie - Dozowanie - Pakowanie, nr 3/2018 (63), 105-107.
- 9.
-
Nowacka M., Wiktor A., Dadan M., Rybak K., Mika A., D. Niemczuk, Witrowa-Rajchert D., 2017: Czym uszlachetnić papier?, Kierunek Spożywczy, 2/2017, 32-36.
- 10.
-
Nowacka M., Szulc E., 2017: Rewolucje w opakowaniach, Polskie Mięso, nr 23, 1/2017, 24-29.
- 11.
-
Dadan M., Fijałkowska A., Nowacka M., Rybak K., Wiktor A., 2016: Z żurawiną dłuższe życie (produktu). Kierunek spożywczy, 3/2016, 60-64.
- 12.
-
Nowacka M., Kurowska J., 2016: Analiza rynku opakowań w branży mleczarskiej, Przegląd Mleczarski 2016, nr 6, s. 18-23.
- 13.
-
Nowacka M., Szulc E., 2016: Analiza rynku opakowań w przemyśle mięsnym, Gospodarka Mięsna 2016, nr 8, s. 26, 28, 30-32.
- 14.
-
Nowacka M., Fijałkowska A., Olszewska M., 2016: Rozwój opakowań z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Ważenie - Dozowanie – Pakowanie, nr 2/2016, 48-52.
- 15.
-
Nowacka M., Fijałkowska A., 2015: Świeże, dojrzałe i w odpowiedniej temperaturze, Agroprzemysł, 2/2015, 8-13.
- 16.
-
Nowacka M., Fijałkowska A., 2014: Zastosowanie inteligentnych opakowań w przemyśle spożywczym, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2014, 6, 4-6.
- 17.
-
Nowacka M., Fijałkowska A., 2014: Możliwości wykorzystania aktywnych materiałów i wyrobów w przemyśle fermentacyjnym i owocowo-warzywnym, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2014, T. 58, nr 7/8, s. 24, 26-27.
- 18.
-
Nowacka M., Fijałkowska A., Niemczuk D., 2014: Zagrożenia wynikające z migracji do żywności substancji pochodzących z materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Opakowanie, nr 1/2014, 51-54.
- 19.
-
Nowacka M., Fijałkowska A., Niemczuk D., 2013: Wpływ opakowań na smak i zapach żywności, Food Forum, Nr 3, Zima 2013/2014, 126-130.
- 20.
-
Cybulska J., Zdunek A., Sitkiewicz I., Galus S., Janiszewska E., Łaba S., Nowacka M.: Możliwości zagospodarowania wytłoków i innych odpadów przemysłu owocowo-warzywnego. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2013, Vol. 9, 22-24.
- 21.
-
Nowacka M., Niemczuk D, 2013: Materiały i wyroby pochodzące z recyklingu a bezpieczeństwo żywności, Opakowanie, 7/2013, 44-47.
- 22.
-
Nowacka M., Niemczuk D, Rybak K., 2013: Migracja substancji chemicznych do żywności, Opakowania pod specjalnym nadzorem, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 52-54.
- 23.
-
Nowacka M., Fijałkowska A., Witrowa-Rajchert D., 2013: Opakowania biodegradowalne stosowane do kontaktu z żywnością, Ważenie - Dozowanie - Pakowanie, nr 3/2013, 96-99.
- 24.
-
Nowacka M., Niemczuk D., 2012: Badania sensoryczne materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Opakowanie, 10/2012, 61-64.
- 25.
-
Nowacka M., Niemczuk D, 2012: Nowoczesne materiały i wyroby przeznaczonych do kontaktu z żywnością i ich wpływ na bezpieczeństwo żywności, Opakowanie, 6/2012, 64-69.
- 26.
-
Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2012: Suszenie mikrofalowe żywności. Przemysł spożywczy 1/2012, str. 34-38.
- 27.
-
Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2011: Innowacyjne procesy wstępne stosowane przed suszeniem owoców i warzyw. Przemysł spożywczy 9/2011, str. 34-38.
- 28.
-
Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2011: Procesy wstępne stosowane przed suszeniem owoców i warzyw. Przemysł spożywczy 6/2011, T. 65, nr 6, s. 36-38.
- 29.
-
Nowacka M., Fijałkowska A., 2011: Inteligentne opakowania – przykłady i zastosowanie. Opakowanie, 5/2011, str. 64-69.
- 30.
-
Nowacka M., Fijałkowska A., 2011: Aktywne materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością. Opakowanie, 8/2011, str. 68-72.
- 31.
-
Nowacka M., 2011: Wymagania dotyczące opakowań aktywnych i inteligentnych. Bezpieczne opakowanie, bezpieczny konsument Bezpieczeństwo aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 4/2011, str. 48, 49.
- 32.
-
Nowacka M., 2010: Nowa generacja opakowań ograniczających wzrost mikroorganizmów, Ważenie - Dozowanie – Pakowanie, 4/2010, 64-66.
- 33.
-
Nowacka M., 2010: Aktywne oraz inteligentne materiały i wyroby do kontaktu z żywnością. Opakowanie – najlepszy przyjaciel żywności?, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 7-8/84-85/2010, str. 62-64.
- 34.
-
Tylewicz U., Rząca M., Rocculi P., Romani S., Dalla Rosa M., 2010: Comparison of quality characteristics evaluation during osmotic dehydration of Hayward and Hort16A kiwifruit, Fruit Processing, 4/2010, 150-153.
- 35.
-
Tylewicz U., Rocculi P., Cocci E., Rosa M. D., Rząca M., 2009: Mass transfer phenomena during osmotic dehydration of yellow kiwifruit (Actinidia chinensis cv. Hort16A), Frutta, Industrie Alimentari - XLVIII (2009) settembre, 1-6.
- 36.
-
Rząca M., 2008: Bezpieczeństwo opakowań i przedmiotów użytku przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Wabik Ochronny. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 7/60/2008, str. 30-33.
- 37.
-
Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Obowiązki producentów opakowań do żywności w świetle prawa. Paragraf na szkło i plastik. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 2/43/2007, str. 26-29.
- 38.
-
Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Suszenie żywności w niskich temperaturach. Przemysł Spożywczy 4/2007, str. 30-35.